Lars Bröndum

 
 

Lars Bröndum (fil.dr) är kompositör, live-elektronikmusiker, teoretiker och gitarrist. Bröndums musik har uppförts i Sverige, Japan, Skottland, Litauen, Lettland, Ryssland, England, USA, Spanien och Mexico. Hans musik har också sänts i radio och webbradio i Tyskland, England, Sverige och USA. Lars Bröndums senaste cd “Fallout” vann ett pris i Experimental Musik Kategori av SOM (Svenska Oberoende Musiproducenter) på Manifest 2016 gala.


Lars arbetar ofta med interaktion mellan akustiska och elektroniska instrument och hans musik utforskar gränslandet mellan noterad musik och improvisation.  Kompositionerna struktureras runt cykliska förlopp, ostinatoliknande gester och mikrotonala kluster.  När Lars spelar live använder han ett modulärt analogsystem, en Thermin och en laptop med Max/MSP.


1992 disputerade Lars i komposition och musikteori vid University of Pittsburgh med doktorsavhandlingen "Formations for Chamber Orchestra" and "An Analytical Study of Voice Leading and Pitch Class Set Structure in György Ligeti's Kammerkonzert für 13 Instrumnetalisten". Avhandlingen består av en egen komposition och en studie som presenterar en modell för analys av musik baserad på tonkluster (speciellt Ligeti och Penderecki). Modellen bygger på kombinationer av set teori (t.ex. Allen Forte) och linjär analys (Heinrich Schenker). Lars har även en Master in Music i komposition och musikteori (1989) och en Bachelor of Music-examen i gitarr (1987) från Youngstown State University.


Ensemblerna ReSurge och ExSurge bildades bl.a. av Bröndum. Han skriver ofta för, och spelar med dessa ensembler. Bröndum spelar också i de elektroakustisk duos AGAIG med Sten-Olof Hellström och med Jamie Fawcus i ”Spiral Cycle”. Förutom komponerandet så driver Lars det oberoende skivbolaget Antennae Records och är Lektor i Musik vid Skövde Högskola.

Han är en aktiv kompositör vid EMS (Elektroakustisk Musik i Sverige) och sitter i Fylkingens och SEAMS styrelse. Han var ordförande i föreningen Vems (verksamma kompositörer på EMS) 2007-2008. Han har också tjänstgjort som styrelseledamot i svenska sektionen av ICEM (Internationella förbundet för elektronisk musik).

Om tonsättaren